top of page
Search

Artėja šventinis atostogų metas: kur palikti augintinį?

Artėjantis švenčių šurmulys džiugina ir žada malonumų – laiką su šeima, šventinį stalą, dovanas, o daug kam ir laiką sau – atostogas. Tačiau su šiuo džiugesiu ir švenčių laukimu augintinių savininkai išgyvena ir kitus jausmus – nerimą, pasimetimą ir kaltės jausmą. Norint išvažiuoti atostogų amžinas kankinantis klausimas – kur palikti keturkojį?


Šį klausimą galima spręsti keliais būdais, tačiau visada svarbu atsižvelgti į kiekvieno varianto pliusus bei minusus ir, žinoma, keturkojo charakterį – apgalvoti, koks variantas jam būtų mažiausiai streso keliantis ir priimtiniausias.


Ką verta žinoti paliekant augintinį vieną namuose?

Jei auginate katę ar mažos veislės šunį, tokį augintinį neilgam laikotarpiui namuose galima palikti vieną. Žinoma, svarbu atsižvelgti ir į augintinio charakterį – jei gyvūnas savarankiškas, mėgstantis turėti asmeninės erdvės, jam kelios dienos buvimo namie vienam net nepasijaus. Tačiau jei gyvūnas mėgstantis bendravimą ir sunkiai ištveria be kasdienio ryšio su žmogumi, nepalikite jo vieno ilgam laikui.

Jei nusprendėte palikti augintinį trumpam laikotarpiui vieną namuose, užtikrinkite, kad jis turės pakankamai maisto ir vandens atsargų. Maistą patartina paskirstyti po kelis dubenėlius ir juos išdėlioti skirtingose namų vietose, kadangi gyvūnas nuobodulio apimtas gali suvalgyti visą paliktą maistą per vieną dieną. Maisto indelius skirtinguose kambariuose jis vis atras iš naujo. Taip pat galite padaryti ir su vandeniu – įpilkite vandens į kelis dubenėlius ir išdėliokite po namus. Galite šiam atvejui įsigyti ir specialią gertuvę su dozatoriumi.

Katėms pravartu palikti papildomą kraiko dėžutę – taip grįžę išvengsite nemalonių gyvūno paliktų staigmenų neįprastose vietose.

Užtikrinkite gyvūno saugumą – patikrinkite, ar uždaryti visi langai bei orlaidės, spintų ir spintelių durelės. Paslėpkite lengvai krentančius ir dūžtančius daiktus nuo paviršių. Jei įmanoma – visai išjunkite elektrą. Taip būsite tikri, kad joks nelaimingas atsitikimas, susijęs su elektra ar jos jungikliais, negresia.

Palikite visus mėgstamiausius gyvūno žaislus aiškiai matomoje vietoje – taip augintinis jausis ramiau ir turės kuo užsiimti, kol leis laiką vienas.


Šeimos narių ar draugų pagalba


Jei jums (ir jūsų gyvūnui) pasisekė ir netoliese gyvena jūsų šeimos nariai ar draugai, gyvūną

palikti bus kur kas lengvesnis sprendimas. Geriausias variantas – paprašyti artimųjų kelias dienas apsilankyti pas augintinį, jį pašerti, pakeisti kraiką, pakalbinti ir pabūti kartu. Taip gyvūnas nesijaus itin vienišas ir bus atsakingai prižiūrėtas.

Jeigu vis dėl to gyvūną reikia transportuoti į kitus namus tam laikotarpiui, kol būsite išvykę, apgalvokite, kokius svarbiausius atributus kartu su juo turite nuvežti į naujus laikinus namus. Tai gali būti jo guolis, dubenėliai, kraiko dėžutė, draskyklė, žaislai – viskas, kas jam primena namus ir saugumą. Taip pat svarbu įdėti gyvūnui jo įprasto maisto, mat naujoje vietoje gavęs ir naujo maisto augintinis gali nevalgyti vien dėl streso.

344 views0 comments
bottom of page